´

MÆRKESAGER

“Jeg har mange drømme for, hvad vi kan i Vejle Kommune. Men jeg erkender også, at der er nogle helt grundlæggende udfordringer,
vi skal håndtere, for at skabe en kommune i endnu bedre balance”

— Morten Skovlund

Vækst i balance
- ikke kun i ord, også i handling

En af de sætninger, der siges allermest for tiden i Vejle Kommune, er “Vækst i balance”.
Vejle Kommune vokser i disse år med rekord fart - og langt over 1000 nye borgere kommer til hvert år. Vejle Kommune er attraktiv, fordi man kan nå 600.000 arbejdspladser inden for en times kørsel fra Vejle.

Det udfordrer naturligt på mange parametre - når der er flere der gerne vil bo og leve i Danmarks 5. største kommune, men klart er Danmarks smukkeste.

Mange flytter heldigvis også til vores centerbyer og mindre bysamfund - og bidrager derved med ny energi og til mange fællesskaber.
Men det stiller konstant krav til, at vi som kommune er fremsynet - og bakker op om den vækststrategi, som pt. er den herskende i kommunen.

Vi skal som kommune…..

…. have gode daginstitutioner og skoler til vores børn, med gode nomeringer - for det er her, grundlaget for et godt ungdoms- og voksenliv formes.

…. sikre, at der er tilstrækkelige rammer til, at idræts- og fritidslivet kan leves, også uden for Vejle By.


.sørge for, at der er gode og dækkende kollektiv transportmuligheder på tværs af kommunen.

…. turde stille meget store krav til ejendomsudviklere, der vil bygge i vores kommune. Vil man bygge i vores kommune, skal det bidrage med merværdi, bidrage til sammenhængskraften, give noget til fællesskabet - og være byggeri af høj kvalitet. Vi skal ikke bare sige ja til monster stort byggeri uden vision, fordi det er den eneste måde udvikler kan tjene penge.

…. tænke i nye transportløsninger, der kan skabe sammenhængskraft, også i de mindre bysamfund - og sætter turbo på den grønne omstilling i hele kommunen.

…. sikre vores smukke natur, udsigterne og adgangen til alt det grønne - også når væksten buldre derudaf. Naturen i Vejle er et fællesgode.

…. altid have alle borgere med. Vi må ikke i vækstens hellige navn taber de mest udsatte borgergrupper ud over kanten - Børn- og unge med særlige behov, borgere ramt af sygdom - fysisk og psykisk, borgere med handicap og borgere der balancerer på kanten af samfundet. Alle skal med ellers sker væksten på bekostning af fællesskabet og det er ikke en kommune værdig.

Lad os få “Vækst i balance - Ikke kun i ord, også i handling”

Jeg erkender, at vi mange steder er bagud fra start - men det friholder os ikke fra, at gøre os meget umage for at leve op til de meningsfulde ord - ellers skal vi ikke tale om “Vækst i balance”.

Livet tilbage under vandet i Vejle Fjord

Forsøgs muslingeanlæg i Vejle Fjord, til genetablering af muslingebanker i “Sund Vejle Fjord” Projektet.

Forsøgs muslingeanlæg i Vejle Fjord, til genetablering af muslingebanker i “Sund Vejle Fjord” Projektet.


Jeg husker, da jeg som barn badede i Vejle Fjord, og ikke brød mig om, at få ålegræs på maven, når jeg var for tæt på land. Jeg husker, hvordan vi som børn, kunne sidde i timer på havnekanten og fange fladfisk i solen.
Sådan er det desværre ikke mere!

Vejle Fjord er i en katastrofal tilstand, uden megen liv under overfladen. En udvikling der sket gennem årtier - og som vil tage mange år at genoprette. Men for mig er det ikke et spørsmål, om vi skal.

For mig at se, har vi har ikke noget valg - vi skal have den maritime biodiversitet tilbage i fjorden. Genskabe det, vi gennem mange år har ødelagt.
Vi har taget små skridt på vejen, ved at opstarte “Sund Vejle Fjord” projektet, som jeg sidder med i styregruppen for.

Men det kræver meget mere end det - for vi skal have standset tilførslen af næringsstoffer til fjorden.
Vi kan sagtens skændes om, hvad årsagerne er til, at fjorden i dag lider. Er det landbrugets ansvar, er det Vejle Spildevand - eller noget helt tredje.
For mig er det i bund og grund ligemeget, om det var den første eller sidste dråbe, der fik bægret til at flyde over! Vi skal handle, og det skal vi nu.

Vi skal som kommune lave partnerskaber med brugerne af fjorden, fiskerne, Vejle Spildevand og landbruget.

Som bestyrelsesmedlem i Vejle Spildevand, vil jeg konsekvent arbejde for, at vi hele tiden sikrer os mod overløb af urenset spildevand til fjorden.
Det bliver et langt sejt træk - men vi har taget vigtige skridt i “Sund Vejle Fjord” projektet, hvor den negative spiral er ved at vende.

Hvis mine børn og børnebørn atter kan fange andet end krabber i fjorden, bade i et nyt havnebad og snorkle mellem skove af ålegræs og muslingebanker - har jeg opnået meget i politik.

Natur, miljø og klima
- Ikke hver for sig, men med synergi og i partnerskab!

Vi er i Vejle Kommune beriget af rigtig meget natur - Fra heden mod vest til fjorden i øst. Vi har skove, enge og ådale - Vi har natur- og landbrugslandskaber side om side.

Altsammen noget, der er med til at berige vores kommune og gøre den attraktiv at flytte til.
Men vi er også udfordret af klimaforandringerne - ikke kun lidt, men meget.
Øgede regnmængder, der falder mere intenst oven for bakkerne, og på kort tid sendes ned mod Vejle By. Vi har fjorden med stigende vandstand grundet klimaforandringerne, og vi har stigende grundvand.

Vi skal på en og samme tid udvikle vores natur, skabe langt mere højkvalitets natur med biodiversitet og fokus på bæredygtighed.
Men vi skal også håndtere vandmængderne, sikre vores drikkevand mod forurening og sikre bygningsmæssige værdier i Vejle Midtby.

Det er hver for sig store opgaver, men det gode er - at vi i Vejle Kommune er rigtig gode til, at skabe synergieffekter mellem de forskellige tiltag.

Hvis vi vil, kan vi som kommune….

…. binde CO2, kvælstof og næringsstoffer i vores lavbundsjorder, samtidig med, at vi tilbageholder store mængder vand. Alt sammen for at hjælpe Vejle Fjord til en bedre maritim tilstand.

.... lave skovrejsning på boringsnære jorder for drikkevand og samtidig binde CO2 under vækst og skabe ny biodiversitet.

…. lave jordfordeling og give landbruget mere sammenhængende arealer, der samtidig har en bedre driftkvalitet, mens vi får lavbundsjorder til nye klima og natur projekter. På den måde kan vi skabe mange synergier - der gavner vores natur og klimaregnskab.

…. lave klimatilpasningsløsninger der både sikre værdier, og giver rekreative muligheder for borgerne - som sluseanlægget ved bryggen, boldbanerne ved “Tommy Troelsens Parken” ved Horsensvej og den nye “Klimapark” ved Østerbo, der alle er gode eksempler på samtænkning af dagsordner.

Meget kan vi gøre selv som kommune!
Men jeg tror på, at vi kan endnu mere, hvis vi indgår partnerskaber med borgerne, lokale virksomheder, landbruget, lodsejere og forsyningsselskaberne - der har præcis samme mål som Vejle Kommune - at sikre naturen og miljøet til vores efterkommere.

Foto: Claus Hillker

Foto: Claus Hillker

Politik i øjenhøjde
- Fordi politik handler om mennesker

I de fire år jeg har siddet i Vejle Byråd, har jeg forsøgt at møde så mange borgere som muligt, lyttet til så mange af vores gode og dygtige medarbejdere for at få deres faglige indspark - og deltaget i alle de dialoger med lokalråd, interessesorganisationer og lokale virksomheder der har kunne ladet sig gør.

Det har jeg, fordi jeg mener, at det at være politiker, det at være med til at forme en stor og god kommune, som Vejle, i en positiv retning - kræver at man tør rejse blikket fra sagsakterne, se ud over byrådssalens tykke mure - og se mennesker i øjnene. Mennesker, for hvem den politik vi beslutter, har stor betydning på godt og ondt.

Jeg vil aldrig love, at jeg altid er enige med de mennesker, jeg snakker med, eller love jeg kan ændre vores kommune til det perfekte. Men jeg vil gerne love, at jeg fortsat vil være flittig og grundig i mit arbejde - være inddragende i dialogen - og stille op og tage ansvar, når vi også træffer svære beslutninger.

Det vil jeg, fordi jeg helt grundlæggende mener -

At politik handler om mennesker